Beleidsplan

BELEIDSPLAN STICHTING ZWEETHONDENSTATION VELUWE

Dienstbaar aan natuur en dierenwelzijn

                   

Inleiding

De Stichting Zweethondenstation Veluwe, opgericht in 2020, is een non-profit organisatie die zich richt op het voorkomen van onnodig dierenleed. Met behulp van zogenoemde zweethonden worden wilde dieren opgespoord, die zijn gewond geraakt onder meer als gevolg van een aanrijding, met als doel het dierenleed zoveel mogelijk te beperken.

In dit beleidsplan is de doelstelling van de stichting nader uitgewerkt en wordt beschreven hoe de stichting denkt om in de komende 5 jaar deze doelen te realiseren.

1. Aanrijdingen veroorzaken enorm veel dierenleed

Jaarlijks sneuvelen in ons land vele tienduizenden in het wild levende dieren door het verkeer. Het gaat om onder meer om edelherten, zwijnen, reeën, hazen, dassen, egels en boommarters. Heel vaak zijn de dieren op slag dood, maar lang niet altijd. Regelmatig gebeurt het dat een gewond dier nog kilometers ver weg vlucht.

Als het onfortuinlijke dier niet wordt ontdekt kan het soms nog dagenlang op een ellendige manier creperen. Jonge dieren kunnen op deze manier ook de ouderdieren verliezen en blijven als wees achter. Vaak zijn ze nog afhankelijk van moedermelk, waardoor ze het in de natuur niet redden. Een verweesd hertenkalf wordt uit de groep gestoten en verkommerd op ellendige wijze.

 

2. Calamiteiten kunnen resulteren in een gruwelijke marteldood

Het gebeurt regelmatig dat dieren verstrikt raken in hekwerken en prikkeldraad, waar ze een gruwelijke marteldood kunnen sterven. Soms lukt het ze om zichzelf te bevrijden en zwaargewond er vandoor gaat.

Daarnaast kunnen dieren letsel opgelopen hebben omdat door menselijke achteloosheid blikjes of glas zijn achtergelaten in de natuur. De dieren kunnen zich hier lelijk aan verwonden. Vooral als bijvoorbeeld een blikje of fles om de snuit of poot blijft hangen is dat niet alleen erg onprettig, het kan zelfs de hongerdood tot gevolg hebben.

Tijdens de reguliere beheerjacht kan het ook onverhoopt gebeuren dat een kogel minder goed doel treft en dat een dier zwaargewond weg vlucht. Soms sterft het onfortuinlijke dier pas dagen later aan zijn verwondingen of gaat daarna levenslang gehandicapt en verminkt door het leven. Het komt daarnaast ook regelmatig voor dat een dier met een dodelijk schot door het hart nog vele tientallen meters wegvlucht en in de dichte begroeiing nauwelijks te vinden is.

Soms ligt het gevaar voor de dieren al vroeg in hun leven op de loer. Vooral als jonge dieren, zoals reekalveren en hazen, geboren worden in hooiland. Vele dieren vinden daar een vroegtijdig einde onder de dodelijke messen van de maaimachine.


3. Het voorkomen van onnodig dierenleed

Het opsporen van gewond geraakte dieren kan enorm veel onnodig dierenleed voorkomen. Bij uitzichtloos lijden kan het dier verdere onnodige pijn worden bespaard. Daar waar mogelijk kunnen door een goede opvang en verzorging gewond geraakte dieren of jonge verweesde dieren een nieuwe kans krijgen in de natuur. Daarnaast kan het opzoeken en in veiligheid brengen van jonge dieren in te maaien hooiland veel onnodige slachtoffers besparen.

De meeste in het wild levende dieren zijn wettelijk beschermd en de omgang met deze dieren is geen vrijblijvende aangelegenheid. Er geldt een zorgplicht voor gewonde of hulpbehoevende dieren. Dit is wettelijk verankerd in de Wet Dieren en de Wet Natuurbescherming. Daarnaast geldt er uiteraard een morele verplichting om hulp te bieden aan deze dieren, want de mens zelf is immers veelal de veroorzaker van dit dierenleed.

Verder is het belangrijk dat dieren opgespoord en opgeruimd worden die dodelijk zijn getroffen. Dit geldt vooral als er sprake is van een aanrijding en het dodelijk slachtoffer in de buurt van een verkeersweg ligt. Een dood dier trekt aaseters zoals vossen, dassen, wilde zwijnen en buizerds aan. Hierdoor wordt de kans op een nieuwe wildaanrijding erg groot. Het zo snel mogelijk opsporen en verplaatsen naar een plaats dieper het bos in heeft daardoor een preventieve werking op het aantal aanrijdingen.


4. Zweethonden

Met gespecialiseerde honden, zogenoemde zweethonden, worden de gewonde dieren opgespoord. Het mooie is dat op deze manier door de inzet van dieren andere dierlevens worden gered.

De term zweethond is een vertaling van het Duitse Schweisshund. In het Duits wordt wildbloed met de term Schweiss aangeduid. Zweethonden worden vanouds gefokt om het spoor van gewond grofwild, zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen te volgen. Er zijn drie officiële zweethondenrassen: De Beierse Bergzweethond, De Hannoverse Zweethond en de Alpenlandse Dasbrak. Deze honden munten uit in een uitstekend reukvermogen, spoorvastheid en uithoudingsvermogen. Ze zijn daardoor in staat om een soms al dagenoud spoor uit te lopen.

Voordat de hond aan de slag gaat in de praktijk heeft hij een uitgebreid opleidingstraject doorlopen en dient hij de nodige certificaten te hebben behaald om dit verantwoordelijke werk ook wettelijk te mogen uitvoeren.


5. De nazoek: al het mogelijke doen wat denkbaar is

Het nazoeken gebeurd aan de lange riem, de zogenoemde zweetriem. De hond volgt daarbij precies het spoor van het gewonde dier. Dat gaat meestal niet over de gebaande wegen. De speurtocht gaat vaak dwars door de dichte begroeiing, bramenstruiken en andere dichte doornstruwelen. Het is soms een worsteling om door ondoordringbare bosschages te komen, waarbij de takken in het gezicht van de hondengeleider zwiepen en doornstruiken het lichaam striemen. Het nazoeken beperkt zich niet tot alleen bij mooi weer, maar ook als de vegetatie kletsnat is, waardoor de hond en geleider al snel doorweekt zijn. Dit vergt het uiterste van zowel de hond als de geleider. Een nazoek kan kilometerslang zijn, soms zelfs dagenlang, waarbij eigendomsgrenzen, soms Provinciegrenzen of zelfs de landsgrenzen kunnen worden overschreden.

Soms is het dier wat gevonden wordt al bezweken aan zijn verwondingen, maar niet altijd. Op het moment dat het gewonde dier wordt opgestoten uit het zogenoemde wondbed, wordt de hond geslipt. De hond zet luid blaffend de achtervolging in, het zogenoemde hetzen, en probeert het dier op de plaats te houden, het zogenoemde stellen.

   

Een nazoek is zeker niet zonder gevaar voor hond en geleider. Vooral gewonde wilde zwijnen kunnen zich agressief gedragen. En met hun messcherpe hoektanden de tegenaanval inzetten. Verder kan het gebeuren dat tijdens de hetze verkeerswegen worden overgestoken worden, wat niet zonder risico’s is.

Op het moment dat het zoeken met honden zijn grenzen nadert kan soms met behulp van moderne technieken, zoals warmtebeeld camera’s en drones de gebieden afgezocht. Vooral het zoeken naar jonge dieren in te maaien hooiland blijkt op deze manier zeer effectief.


6. Doelstelling

De Stichting heeft als doel om uitvoering te geven aan de wettelijke zorgplicht om hulp te bieden aan gewonde en verweesde dieren in de natuur. Het opsporen van deze dieren met behulp van gespecialiseerde honden vormt daarin de hoofdactiviteit. In de statuten zijn de volgende doelen van de stichting geformuleerd:

De stichting heeft als doel:

1.    Het voorkomen van onnodig en/ of uitzichtloos lijden van wilde beschermde dieren, in het bijzonder het zogenoemde grofwild, welke gewond of verweesd zijn geraakt ten gevolge van een wildaanrijding of op een andere manier letsel hebben opgelopen of de ouderdieren hebben verloren.

2.    Het binnen de daartoe gestelde wettelijke kaders het doelmatig opsporen van gewonde, verweesde of dode wilde dieren, met behulp van gespecialiseerde zogenoemde zweethonden.

3.    Opvang en/ of vervoer van gewonde en/ of verweesde van wilde dieren.

4.    Het adviseren en/ of ondersteunen van wegbeheerders, terreineigenaren bij het voorkomen van wildaanrijdingen of andere calamiteiten met wilde dieren.

 

De stichting streeft ernaar om haar doel onder meer te verwezenlijken door:

1.    Het opzetten en in stand houden van een zogenoemd zweethondenstation, met gespecialiseerde zweethonden, die voldoen aan de geldende (internationale) normering en kwaliteitseisen, ten behoeve van de daadwerkelijke opsporing cq. het nazoeken van de in artikel 2 lid 1 genoemde dieren.

2.    Het zorg dragen voor een goede huisvesting, voeding, (veterinaire) verzorging en certificering van de zweethonden, die onderdeel uitmaken van het in het eerste lid bedoelde zweethondenstation.

3.    Het beschikbaar stellen van middelen, materialen en opleidingen aan de hondengeleiders, die deel uitmaken van en/ of een bijdrage leveren aan het in het eerste lid bedoelde zweethondenstation.

3.    Het ondersteunen van derden bij de uitvoering van gecompliceerde nazoeken, die eigendomsgrenzen, provinciegrenzen en landsgrenzen kunnen overstijgen

5.    De instandhouding van een eerste opvang voor gewonde en/ of verweesde van de in artikel 2 lid 1 genoemde dieren en/ of het samenwerken met andere opvangcentra. 

6.    Het geven van informatiebijeenkomsten, cursussen en afnemen van relevante keuringen en examens om de kwaliteit van het nazoeken verder te professionaliseren.

7.    Het bevorderen van een brede bekendheid bij het publiek van de noodzaak en de mogelijkheden tot het nazoeken van (vermeend) gewonde dieren, middels het geven van voorlichting.

8.    Het adviseren en/ of ondersteunen van wegbeheerders, terreineigenaren bij het voorkomen van wildaanrijdingen of andere calamiteiten middels het plaatsen van wildspiegels, nemen afleidende maatregelen zoals aanleg van natuurstroken, verjaging van dieren uit de wegbermen en dergelijke.

 

7. Werkveld

In het verleden was er op veel plaatsen in ons land nauwelijks iets geregeld als er zich een

wildaanrijding of andere calamiteit met wilde dieren zich voordeed. Aangereden dieren lagen soms

dagenlang te creperen. Er zijn verschillende initiatieven geweest om dit beter te regelen. In 2013 is

onder meer Stichting Wildaanrijding Nederland opgericht. Enkele jaren daarvoor is Stichting

 Zweethonden Nederland opgericht.

 

De Stichting Wildaanrijdingen Nederland, heeft, conform artikel 2 van haar statuten ten doel:

        Het landelijk faciliteren en ondersteunen van uniforme afhandeling en registratie van aanrijdingen

        met wilde dieren, dit ter voorkoming van dierenleed en het vaststellen van het beleid waarmee deze aanrijdingen kunnen worden voorkomen.

 

De Stichting Zweethonden Nederland heeft als belangrijkste doel het uitgeven van een zogenoemde

Zweethondenlijst, waarop de adresgegevens van de nazoekteams staan vermeld.

 

Dit betekent heel concreet dat de operationele uitvoering niet door deze stichtingen zelf worden

uitgevoerd, maar door vrijwilligers. Een belangrijk deel van deze vrijwilligers bestaat uit boswachters

en faunabeheerders in dienst van Natuurbeschermingsorganisatie.

 

Het nazoeken gebeurd in de regel door personen, die zelf de aanschaf, onderhoudskosten e.d.

van de hond voor hun rekening nemen. In sommige gevallen wordt dit door de werkgever bekostigd.

Dit heeft echter meestal als voorwaarde dat de hond alleen ingezet mag worden op terrein van de

werkgever en niet bij bijvoorbeeld wildaanrijdingen op de Provinciale wegen. Probleem daarbij is juist dat op deze wegen bijna 80% van de wildaanrijdingen plaatsvindt.

 

8. Zweethondenstation

De inspanning en de kosten die gepaard gaan met het aanschaffen, verzorgen, opleiden, certificeren

zijn behoorlijk fors. Zeker als het gaat om de inzet van de echt professionele honden, die behoren tot de zogenoemde A-categorie. Dit is de categorie die behoort tot de hoogste (inter)nationale normering.

 

Gelet op het grote maatschappelijk belang van dit werk, is het niet reel om te verwachten dat een privé persoon dit geheel voor eigen rekening doet. De continuïteit is daarmee ook niet gewaarborgd. Dit was reden om een professioneel zogenoemd zweethondenstation op te zetten.

 

Op deze manier streeft de stichting ernaar dat er voldoende gespecialiseerde en gecertificeerde zweethonden beschikbaar zijn om binnen een redelijke termijn de noodzakelijke nazoeken uit te voeren.

 

Op een geschikte locatie heeft de stichting een ruimte ter beschikking, waar de honden hun onderkomen hebben en het opslag van het materieel plaatsvindt. In het zweethondenstation zijn goede nachthokken en grote uitloopkennels beschikbaar.


9. Bestuur

Het bestuur van de stichting bestaat op dit moment uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. De intentie is om het bestuur op korte termijn uit te breiden van 3 naar maximaal 5 bestuursleden. Daarnaast is het de bedoeling om een aantal bestuursadviseurs aan te stellen op het gebied van natuurbescherming, dierenwelzijn en kynologie.

De bestuurders en adviseurs vervullen hun taken op vrijwillige basis. Wel bestaat eventueel de mogelijkheid voor een bestuursvergoeding en/ of een vergoeding van de onkosten.

   

10. Samenwerking

Onder het motto samen maakt sterk, werkt de stichting nauw samen met diverse andere organisaties op het gebied van dierenwelzijn en natuurbescherming. Samenwerkende partners zijn onder meer Stichting Wildaanrijding Nederland, Stichting Het Geldersch Landschap, Stichting Wilde Dierenopvang Noach, Stichting Dierenambulance Noord Veluwe en Stichting Dierenambulance Nijkerk en omgeving.

Daarnaast onderhoud de stichting nauwe contacten binnen het werkveld met buitenlandse organisaties, zoals Verrein Hirschmann, met als doel om de kwaliteit van het nazoekwerk op een hoog peil te houden. Voor het verkrijgen van een zweethond met een officieel goedgekeurde stamboom is het bovendien nodig om aangesloten te zijn bij een rasvereniging.


11. Geldmiddelen

De Stichting is dienstbaar aan de natuur en de wilde dieren die daar in leven. Ze heeft vanzelfsprekend geen winstoogmerk en wil haar diensten in principe kosteloos aanbieden aan een ieder die daar om vraagt. Geld mag immers nooit een belemmering zijn om af te zien van een nazoek.

Volgens de statuten bestaan de geldmiddelen van de stichting bestaan uit:

-      de eventueel ter gelegenheid van de oprichting van de stichting voor de verwezenlijking van haar doel bijeen gebrachte of te brengen bedragen of goederen;

-      donaties;

-      subsidies en sponsorgelden;

-      verkrijgingen krachtens erfstelling, legaat, schenking of gift;

-      de inkomsten en revenuen die de stichting verkrijgt door de van haar uitgaande activiteiten en de exploitatie van haar bezittingen; en

-      overige baten.


Voor de nazoeken die uitgevoerd worden na een wildaanrijding wordt, voor zover er contracten zijn afgesloten met de desbetreffende wegbeheerders, er een bijdrage in de kosten gerekend. In de meeste gevallen is dit een bedrag van 30 euro per afgehandelde nazoek.

De stichting probeert door het verkrijgen van giften in zowel materiele als financiële zin, subsidies, sponsorgelden, erfstellingen en legaten om aan de benodigde financiën te komen.

Verder bestaat de mogelijkheid om een puppy te doneren aan de stichting, die wordt opgeleid voor dit toekomstige verantwoordelijke werk, via www.doneereenopuppy.nl .

De stichting probeert haar doel verder te bereiken door een goede voorlichting, waardoor mogelijk preventief dierenleed kan worden voorkomen. Het geven van demonstraties niet alleen voorlichting te geven maar de opbrengsten hiervan te genereren voor de doelen van de stichting.


12. Wat is nodig?

Het werk van de stichting wordt uitgevoerd door vrijwilligers met hart voor dieren. Zij ontvangen voor hun werkzaamheden geen loon, maar eventueel wel een onkostenvergoeding. Tevens stelt de stichting veiligheidskleding en andere materialen ter beschikking, die nodig zijn om dit werk goed en veilig uit te kunnen voeren. Vooral steekwerende veiligheidskleding is geen overbodige luxe, omdat gewonde wilde zwijnen soms zeer agressief kunnen reageren en met hun messcherpe hoektanden lelijke verwondingen kunnen veroorzaken.

Een gerichte opleiding en certificering van zowel de honden als de vrijwillige hondengeleiders zijn nodig om de taken professioneel uit te kunnen voeren. Het opleidingstraject van de hond duurt gemiddeld tussen de drie en vijf jaar. Verder zijn er de juiste vergunningen en ontheffingen nodig om dit werk te mogen doen.

De levende have van de stichting, die de stichting op dit moment ter beschikking staat, wordt op dit moment gevormd door een vijftal honden. Op dit moment worden deze honden om niet ter beschikking gesteld aan de stichting. In de toekomst is de bedoeling dat de stichting de honden zelf gaat aanschaffen. In het kader van de continuïteit is het nodig dat er voldoende aanwas blijft van de jonge honden. Het streven is om uiteindelijk de beschikking te hebben over ongeveer 10 honden.

Een goede huisvesting, uitgebalanceerde voeding en de juiste verzorging zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de honden hun topprestatie blijven leveren. Regelmatig verzorgt de dierenarts veterinaire controles, zodat de dieren gezond blijven.

De honden zijn tijdens het werk uitgerust met een op maat gemaakt veiligheidsvest ter bescherming tegen onder meer agressieve wilde zwijnen. Tevens zijn de honden uitgerust met een GPS om ze te kunnen volgen als ze achter een gewond dier aan gaan.

Het werk van de stichting concentreert zich in hoofdzaak in en om de natuurgebieden van Nederland en in de grensstreken. Gelet op de moeilijke terreingesteldheid wordt er om het werk goed uit te kunnen voeren gebruik gemaakt van een terreinauto voor het vervoer van de honden, materialen en het vervoer van gewonde/ verweesde dieren. Wellicht kan er in de toekomst een auto op naam van de stichting worden gezet. Verder bestaat de noodzakelijke uitrusting uit vangstokken, opvangkooien, e.d.

 

13. Financiën

Er is voor gekozen om kleinschalig te starten met de stichting. Met dank aan notariskantoor Ridderhof en Stelwagen uit Vaassen zijn de statuten van de stichting kosteloos ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 80381219.

Na de opstart van de stichting zijn er direct een behoorlijk aantal giften binnengekomen van particulieren en bedrijven. Daarnaast werden er vergoedingen ontvangen voor uitgevoerde nazoeken van twee grote terrein beherende organisaties.  Het bestuur is daar uiteraard zeer content mee.

Omdat de stichting in september is opgericht bedroeg het afgelopen boekjaar slechts 3 maanden. Het financieel overzicht van afgelopen jaar zag er als volgt uit:

 

JAARREKENING 2020

   Inkomsten

 Bedrag

 Uitgaven

 Bedrag

   Giften en donaties

 2.240

 Materialen

 1.927

   Declaratie nazoeken

 875

 Voeding honden

 547

   Veterinaire zorg

 353

    Abonnementen/ lidmaatsch.

 184

    Kantoorkosten

 22

   Banksaldo

 82

    Totale baten

 3.115

 Totale lasten

 3.115

 

Voor het jaar 2021 geldt een volledig boekjaar. Dit betekent dat zowel de inkomsten en uitgaven naar verwachting beduidend hoger zullen uitvallen dan in het afgelopen jaar.

Vooral opbrengsten afkomstig uit de gedeclareerde nazoeken en afhandelingen van wildaanrijdingen zullen naar het aanziet fors toenemen. Dit geldt eveneens voor inkomsten uit het geven van demo’s over het werk van de stichting. Afgelopen jaar was dit vanwege de Covid-19 pandemie niet of nauwelijks mogelijk.


De hoop en verwachting is ook dat de sponsering en donaties gaan toenemen. De bedoeling is hiervoor actief te gaan werven en mogelijke sponsoren te benaderen. Vooralsnog wordt ingezet naar een verhouding van tweederde eigen inkomsten en éénderde sponsering. Mede om een gift of donatie aan de stichting aantrekkelijk te maken loopt er een aanvraag voor het verkrijgen van de zogenoemde ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling).


De verwachting is dat de stichting komend jaar kostendekkend haar activiteiten kan uitvoeren. Een van de belangrijke zaken is de aanschaf, opleiding en certificering van een nieuwe jonge zweethond. De begroting voor dit jaar 2021 ziet er als volgt uit:

 

BEGROTING 2021

   Inkomsten

 Bedrag

 Uitgaven

 Bedrag

   Afrekening wegbeheerders

 4.000

 Huur onderkomen, energie

 500

   Declaratie nazoeken

 1.000

 Voeding honden

 2.000

   Organisatie Demo’s

 1.000

 Veterinaire zorg

 1.000

   Giften en donaties

 3.000

 Aanschaf materieel

 2.000

   Aanschaf hond

 1.200

   Aanschaf klein materieel,div.

 500

   Vergoeding vrijwilligers

 1.000

   Abonnementen

 200

  Verzekeringen

 500

    Administratiekosten

 100

   Totale baten

 9.000

 Totale lasten

 9.000

 

Het streven is langzaam verder te bouwen aan de stichting. Door de verwachte omzetstijging kunnen de activiteiten verder uitgebreid worden. Onder het motto goed gereedschap is het halve werk is het de bedoeling om de materialen verder te verbeteren.


De begroting voor het jaar 2022 ziet er als volgt uit:

  BEGROTING 2021 e.v.

   Inkomsten

 Bedrag

 Uitgaven

 Bedrag

   Afrekening wegbeheerders

 5.000

 Huur onderkomen, energie

 500

   Declaratie nazoeken

 1.500

 Voeding honden

 2.500

   Organisatie Demo’s

 2.000

 Veterinaire zorg

 1.500

   Giften en donaties

 4.000

 Aanschaf vesten, GPS etc.

 2.000

    Aanschaf klein materieel

 1.000

  Aanschaf hond

 1.200

   Vergoeding vrijwilligers

 2.800

  Abonnementen

 200

   Verzekeringen

 500

    Administratiekosten

 100

   Algemene reserve

 200

   Totale baten

 12.500

 Totale lasten

 12.500

 

Het idee is nu dat er in de navolgende jaren van minimaal eenzelfde begroting kan worden uitgegaan. Het is echter moeilijk om in de toekomst te kijken. Daarom is het zeker niet ondenkbeeldig dat er een tussentijdse bijstelling nodig is.

Het werken met de honden blijft veruit de belangrijkste activiteit van de stichting. De honden vormen het kostbaarste bezit van de stichting en hebben daarom de hoogste prioriteit in de begroting van de stichting. Om de taken in de toekomst uit te breiden wordt gekeken hoe haalbaar het is om een drone, warmtebeeldcamera, en verdovingsgeweer aan te schaffen. Om uiteindelijk deze uitgaven te kunnen doen is sponsering nodig.


Daarom wordt bekeken in hoeverre er mogelijkheden zijn om projectmatig te gaan werken met een aparte begroting. In onderstaand overzicht zijn een aantal mogelijke uitgaven weergeven:

 

Omschrijving

 Specificatie

 Aantal

 Bedrag

   Auto/ Ambulance

 4 WD, inrichting hokken etc.

 1

 P.M.

   Drone

  1

 6.000

  Warmtebeeld

 Pulsar warmtebeeldkijker

 1

 2.000

  GPS

 Garmin GPS en zender hond

 4

 4.000

Verdovingsgeweer

 Verdovingsgeweer met pijlen

 1

 2.500

 Veiligheidskleding

 Complete uitrusting geleider

 2

 2.000

 Klein materieel

 Vangstok, riemen, lijnen, kooien etc.

 1

 4.000

  Hond

 Gecertificeerde zweethond

 2

 2.400

 Veiligheidsvesten

 Veiligheidsvest hond

 4

 2.800

 

14. Tot slot

De stichting wil door haar werk een actieve bijdrage leveren aan het welzijn van de in het wild levende dieren. Door de inzet van de honden wordt al het mogelijke gedaan wat denkbaar is om onnodig dierenleed te voorkomen. Op deze manier wordt ernaar gestreefd om wat ons dierbaar is te beschermen.

Een ieder die het werk van de stichting een hart warm toedraagt kan een financiële of materiele bijdrage leveren. Iedere bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie is te vinden op de website: www.zweethondenstationveluwe.nl

 

Beleidsplan Stichting Zweethondenstation Veluwe is vastgesteld door het bestuur van de Stichting Zweethondenstation Veluwe te Ermelo op 21-9-2020 en gewijzigd op 8-2-2021.


Share by: